A kovászos kenyér felvágása

kovászos kenyér polcon

MIndannyian tapasztaltuk már ezt:

Egy éppen a sütőböl kijött, tökéletesen ropogós kenyér … fantasztikusan finom megjelenésű … mennyei illat tölti ki a levegőt … és akkor elkezdjük felvágni, és elképzeljük, hogy egyenletesen szeletelt lenyűgöző darabokra vágjuk, de mit kapsz? Egy halom girbe gurba szeletet. Néhány vastag, néhány vékony, és olyanok, amelyek még szeleteknek sem tűnnek! Mi romlott el?!

Mikor vágjuk fel a kovászos kenyeret, hogy szebb szeleteket kapjunk? A kovászos kenyér a hűtési időszak alatt még picit tovább “sül”. Ahhoz, hogy egyenletes szeleteket kapjunk, elengedhetetlen a szeletelés előtt várni, amíg a kenyér szobahőmérsékletre teljes mértékben lehűl.

Természetesen az, hogy mennyi ez az időtartam, függ a kenyér méretétől és más tényezőktől, például a kenyér típusától. És a túl hosszú várakozás negatív hatással is lehet. A hűtési folyamat megértése segít a péknek meghatározni azt az optimális időtartamot, hogy a legjobb eredményt elérje a kovászos kenyérének felvágása érdekében.

Meddig kell várni a kovászos kenyér szeletelésére?

A kovászos kenyér egyedülálló tulajdonsága, hogy hosszabb időre szüksége van, mint más házi kenyérnek, hogy lehűljön a szeletelés előtt. Bár egy átlagos méretű (1kg) házi készítésű hagyományos kenyér kihülése körülbelül 2 órát vesz igénybe, az ugyanolyan méretű kovászos kenyérnél legalább 4 órát kell várni, hogy teljesen lehűljön. Ez az idő még tovább növekszik, ha rozsliszt került felhasználásra, mert a rozs sokkal magasabb nedvességmegtartó képességgel rendelkezik. A rozsnál a felszeletelés időpontja lehet akár a sütés utáni 24 és 48 óra között, hogy a legjobb szeleteket kapjuk.